En liten innføring i kreativ lydighet

Kreativ lydighet er en fellesbetegnelse på freestyle og heelwork to music. Dette er en forholdsvis ny sport her i Norge. Norsk Freestyleforening ble stiftet i 2005 og 1. januar 2010 ble sporten godkjent under NKK. Veien har vært lang, men nå kan vi endelig se at kreativ lydighet vokser, flere og flere går kurs og antallet deltagere i konkurranser ser ut til å vokse. I 2011 arrangerte Norge nordisk mesterskap, hvor vi stilte med vårt eget landslag for første gang.

Så hva er freestyle og heelwork to music og hva trengs for å starte opp med dette? Det første jeg vil råde deg til, er å melde deg på kurs. Dessverre er det enklest hvis du bor på Østlandet, men det dukker stadigvekk opp kurs rundt om i Norge. Her finner du en oversikt over de fleste kurs rundt om i landet. Hvis din klubb eller hundeskole vil arrangere kurs, finner du en oversikt over aktuelle instruktører du kan leie inn her.

Hva er kreativ lydighet?
I kreativ lydighet står du temmelig fritt til å koreografere ditt eget program og bruke de øvelsene du ønsker. Det finnes tre forskjellige klasse, 1, 2 og 3, hvor 3 er den vanskeligste. Det tydeligste skillene er at øvelsene må være vanskeligere oppover i klassene, programmet må vare lengre og det stilles større krav til hvordan du utnytter musikken. Reglementet finner du her.

En av de største fordelene med denne sporten, at det er en av de grenene hvor det er størst mulighet til å lykkes med forskjellige hunderaser, siden du tilrettelegger programmet etter din hund, valg av musikk og øvelser tilpasset akkurat din hund gjør at chihuahua, newfoundlandshund og border collie kan konkurrere side om side og gjøre det mer eller mindre like bra, har du som fører og trener gjort en god jobb på forhånd. Finn en musikk som passer din hunds personlighet, type og bevegelser. Det kan hende du må lete en stund, men du vet når du har funnet den rette. Få enten noen til å se på deg mens du beveger deg med hunden din for å se om den passer til hunden. Hvis ikke du har noe til å hjelpe deg, film hunden i bevegelse, og se så filmens mens du lytter til musikken. Når musikken er funnet, finn ut hva slags øvelser som kan passe. Du kan enten velge å lage en dans, eller fortelle en historie (i klasse 1 er det ikke høye krav til hvor mye av musikken du utnytter, men det står i reglementet at du på et sted bør markere et skifte og at du skal viste at du har forsøkt å utnytte musikkens tema/tekst i form av øvelser og bekledning).

Heelwork to music (HTM)
I HTM er det ti posisjoner som gjelder, og programmet må bestå av 75% HTM-posisjoner for å godkjennes. Dvs. at du har lov til å bruke litt triks, men det er lurt å kun bruke triksene for å skifte posisjoner, kanskje markere helt spesielle ting i låten du bruker, og ev. en begynnelse/avslutning. Bruker man mer triks enn det, så kan man raskt komme over 75%.


Posisjonene er som følger:
Fot venstre side
Fot høyre side
Omvendt fot (Gjelder både høyre og venstre side)

Inn mellom benene kan utføres med at hunden enten står samme vei som deg,
eller motsatt vei (bildet over)
Her står hunden for langt frem (skulderen skal være ved førers kne) i forhold til htm,
men i freestyle vil dette fungere bra og er en løsning man kan bruke slik at man
ikke får for mye htm i freestyle (se hunder freestyle lenger ned på siden).
Bak. Hunden kan enten være vendt mot venstre og høyre
Denne posisjonen kan også utføres foran fører. Bildet av dette kommer.
Noen filmer:


Klasse 1 - Merete Kristensen og storpuddelen Mia, Ås 2011.


HTM klasse 2 - Erika Johansson og mopsen Oggie, Sverige


HTM klasse 3 - Kath Hardman og Tipp, Enngland


Freestyle
Dette er grenen de fleste kjenner til, og det har ofte en tendens til å være fellesbetegnelsen som brukes på kreativ lydighet. I freestyle er det meste lov, med det bør ikke være med mer enn 25% htm.

Klasse 1- Christine Justnæs og Tara, Ås 2011


Klasse 2 - Emmy Marie Simonsen og Hero, Danmark


Klasse 3 - Agnes Mohlin og Pelle, Sverige

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar